Werk


Icare
Met elkaar van betekenis zijn voor de cliënt. Dat is het gewaagde doel waar Icare aan werkt. In 2018 en 2019 werkte ik daaraan mee. Samen met de opleidingsadviseurs en praktijkopleiders formuleerden we een heldere visie op Leren & Ontwikkelen. Deze visie was de basis voor het gesprek met verzorgenden, helpenden, wijkverpleegkundigen en teamleiders. Bij Icare is iedereen nu eigenaar is van zijn eigen ontwikkeling en de professionaliteit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Met de visie als basis adviseerde ik het L&O team centraal te positioneren en daarbinnen clusters te maken met een gemeenschappelijke taak.
Bij Icare werkte ik ook aan:
- Het ontwikkelen van een ondersteuningsprogramma voor de Shared Governance groepen (gezamenlijke besluitvorming over vakinhoudelijke thema’s zoals psychogeriatrie, hygiëne, bevoegd en bekwaam)
- Het opzetten van een leertraject op maat met en voor medewerkers met een verouderd diploma
- Het kiezen van een nieuw leermanagementsysteem samen met andere organisaties in de Espria groep


Beroepscompetentieprofiel Verzorgende Geriatrische Revalidatiezorg (GRZ)
Wat betekent het voor een verzorgende om revalidatieprofessional te zijn? Minder zorgen en meer activeren en motiveren. In opdracht van Actiz stelde ik in 2016 het beroepscompetentieprofiel op voor de verzorgende in de GRZ. Dit profiel is de basis voor de opleiding gespecialiseerd verzorgende GRZ.


Trainer digicoaches Buro Strakz
De zorg van de toekomst daar bereiden we ons op voor met de trainers van buro Strakz. Nu al mailen, rapporteren en roosteren zorgmedewerkers digitaal. Toch is lang niet iedereen digitaal vaardig. Steeds vaker werken zorgorganisaties met digicoaches die collega’s ondersteunen. Niet alleen digistarters, maar ook digivaardige collega’s die sneller en veiliger met digitale middelen om willen leren gaan.
Samen met andere trainers bereid ik digicoaches voor in de training.

Voorzitter en oprichter Broodfonds Rivierenland
Bam, daar lag ik op het Italiaanse asfalt in de zomer van 2016 . Ambulance, ziekenhuis, arm gebroken. Het was een wake-up call. Ook ik kan door ziekte genoodzaakt worden mijn werk te staken. Als zelfstandig ondernemer heb ik dan geen inkomen. Ik besloot op zoek te gaan naar een broodfonds om me te verzekeren van een inkomen. Een broodfonds voorziet daarin in de eerste twee jaar van een ziekte. Ik zocht andere ondernemers om een broodfonds op te richten. Dat leidde tot Broodfonds Rivierenland. Sinds de start ben ik voorzitter van het bestuur. Solidariteit en vertrouwen zijn de pijlers onder ieder broodfonds. Als bestuurslid ben ik trots op de manier waarop we elkaar hebben leren kennen en vertrouwen. Tot nu toe hebben we al een aantal keer iemand uit onze groep financieel en moreel kunnen ondersteunen.

Didactische vaardigheden
Als expert je collega’s trainen. Ga er maar aan staan. Voor een aantal organisaties verzorg ik regelmatig trainingen didactische vaardigheden. Daarin komen thema’s aan bod als: aansluiten bij de leervragen van deelnemers, interactieve werkvormen, werken met en voor groepen. Trainingen worden altijd op maat gemaakt en deelnemers krijgen alle gelegenheid om te oefenen.


Naarderheem
Naarderheem is een onderdeel van Vivium zorggroep.
Naarderheem is voorloper in de Geriatrische Revalidatiezorg in Nederland. De verzorgende heeft een cruciale rol in de revalidatie van ouderen gericht op terugkeer naar huis. Vakmanschap betekent hier: kunnen coachen en motiveren, deskundigheid over revalidatie en goed kijken en luisteren naar de client.
In 2015 ontwikkelde ik samen met het ROC een opleiding voor verzorgenden die verankerd was in de praktijk van Naarderheem. Hiervoor interviewde ik verzorgenden, opleidingsadviseurs, management en behandelaren over de bekwaamheden die verzorgenden nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen. De opleiding kreeg de accreditatie van het College voor Zorgopleidingen (CZO).


Vivium zorggroep
Begin 2015 startte ik mijn eerste opdracht bij Vivium zorggroep. De opleidingsadviseurs waren net decentraal in de klantgroepen geplaatst en vormden samen een vakgroep. Het online leren stond in de kinderschoenen. Tegelijkertijd ontbrak het inzicht in het leeraanbod van Vivium.
Op mijn initiatief startte het project Online leren. Met een leermanagementsysteem (LMS) en e-learning kregen medewerkers van Vivium de mogelijkheid ieder moment gebruik te maken van kennis en zich aan te melden voor bijeenkomsten.
Met mijn projectplan overtuigde ik collega’s en management en werd budget en menskracht vrijgemaakt. Vervolgens begeleidde ik de inkoop, richtte met collega adviseurs het systeem in en zorgde voor de implementatie. Door samen te werken aan dit project ontstond in de vakgroep van adviseurs een nieuwe band. Ook op andere terreinen wist men elkaar (weer ) te vinden.